Kapkool van Urk
Recept uit het huishouden van 1920
Kappen betekent stampen in het Urker. Dit winterse gerecht werd tot ca. 1900 met gerookte vis gegeten.
Ingrediënten voor 4 personen:
1 witte kool in reepjes
2 flinke uien
4 stoofperen
1 kg.aardappelen
250 gr. spekjes
azijn/nootmuskaat/peper
4 kippers (gerookte haring)
Bereiding:
Kook de kool en uien samen met de ongeschilde peren ongeveer 2 uur. Kook na 1,5 uur in een andere pan de aardappelen gaar en bak het spek uit. Neem de peren uit de pan en laat de rest uitlekken op een vergiet. Als de aardappelen gaar zijn, alles door elkaar stampen. Maak op smaak met azijn, peper en nootmuskaat. Schep een hoopje op elk bord, leg er een peer bovenop. Maak een kuiltje in de hoop en giet daar wat spekvet in. Serveer met de gerookte haring.
Bron: Zuiderzeemuseum.
Bron afbeelding: pinterest.fr.
Ganzenbord
In deze brochure Ganzenbord leest u over recepten met wilde gans.
Vlierbloesem limonadesiroop
Neem per liter water tien rijpe vlierbloesemschermen. Was ze eerst. Laat ze een nacht trekken. Filter ze door een kaasdoek of neteldoek. Voeg per liter vocht een kilo suiker toe en laat het geheel net aan de kook komen. Haal de pan van het vuur en roer er 20 gram citroenzuur per liter door. Vul met warm water doorgespoelde flessen met de siroop. Sluit de flessen goed af met schroefdeksel. Laat de siroop afkoelen en plaats de flessen daarna in de koelkast. Deze siroop is heerlijk met gekoeld bronwater of een klein scheutje door door de mousserende witte wijn.
Bron: de smaak van Texel