Bio-keurmerk

Europees bio-keurmerk

eu_organic_logo_colour_outerline_rgb-custom-In Europa is het sprankelende groene blaadje het nieuwe Europese keurmerk voor alles wat er in Europa biologisch wordt geproduceerd. Het logo is o.a. bedoeld voor voorverpakte producten, afkomstig uit de EU.

Op producten waarin minder dan 95% biologisch aandeel zit, mag het logo niet gebruikt worden. Het laatste 5% deel mag alleen officieel goedgekeurde andere ingrediënten bevatten. In Europese wetgeving is precies vastgelegd waaraan biologische landbouw en biologisch voedsel moet voldoen. Het woord ‘biologisch’ of ‘bio’ of ‘organic’ is wettelijk beschermd. Het keurmerk geeft aan dat een product gemaakt is door een ondernemer met hart voor duurzame, biologische landbouw en voeding. Het keurmerk gaat verder waar de wetgeving ophoudt.

De belangrijkste kenmerken zijn, dat er geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Er zijn aan de producten geen chemische geur-, kleur- of smaakstoffen toegevoegd. Bij de vleesproductie zijn er regels voor het welzijn van de dieren. Zo moeten de dieren genoeg ruimte hebben om te leven en is een buitenuitloop verplicht. Het preventief gebruik van antibiotica (zonder dat dieren ziek zijn) is niet toegestaan.

De controle In Nederland op de naleving van de regels en de certificering  van de producten wordt verzorgd door de onafhankelijke certificeringsorganisatie SKAL.

Bron SKAL