Groenten

Aardperenaardperen-wince-

 

Andijvie
Andijvie zaaien? Doe het na 21 juni. Dan gaan de dagen weer korten en krijgt andijvie minder kans om door te schieten.

Asperges
Consumenten houden van asperges. Koningin van de groente is een veelgehoorde bijnaam van de asperge. Het vollegrondsseizoen loopt van april  tot en met 24 juni (Sint Jan). De asperge wordt in de vroege ochtend geoogst.Meer informatie over asperges zoals oorsprong, groene asperges, zaadproductie, voedingswaarde en bereiding.

Bloemendaalse gele kool
Het is een savooiekool, met een geelgroene kleur en een zachte bladstructuur. Hoe kouder het is, hoe geler hij wordt. De kool doet het goed op de geestgronden bij de duinen. Deze geestgronden bestaan uit duinzand, vermengd met veen en/of klei. En dus heel geschikt voor het telen van gele kool.
Bron: Wim Bijma, Amsterdam

Brave Hendrik 
Brave Hendrik is een vaste plant uit de amarantenfamilie. Een zeer oude groente, waarvan de geplukte bladeren maar een dag bewaard kunnen worden. De jonge bladeren kunnen als spinazie gegeten worden en de jonge scheuten als een soort asperges klaargemaakt. Zaden kunnen in de handel gekocht worden. De plant komt voor op de lijst met rode planten in Nederland. Brave Hendrik komt voor in Limburg, Zuid Holland, Gelderland en Overijssel.

Kolen
Rode-, witte- en spitskool komt uit Langedijk (Broek op Langedijk, Zuid-en Noor Scharwoude, Sint Pancras, Oud-Karpsel en Koedijk). Een combinatie van goede omstandigheden levert mooie kolen, namelijk zeelucht, wind, vocht, plus en een watervasthoudende kleigrond.

Pastinaak
pastinaak-wince-

Pompoen
Een heerlijke groente die op verschillende manieren klaargemaakt kan worden, zoals soep of gevuld.

pompoen-butternut-small-       pompoen-hidemi-small-  
Pompoenen butternut en hidemi

Tomaten
Er zijn verschillende soorten tomaten. Voor elk gerecht de juiste smaak. Zoals tasty tom tomaat, romaatjes, snacktomaat, vleestomaat, trostomaat, en cherrytomaat.  Tomaten bewaren op kamertemperatuur of iets koeler.

Venkel
Venkel bevat weinig calorieen en zit boordevol vitamine C en mineralen.

Witlof
Witlof groeit in twee fasen. Er is een wortel, die op het in diepe voren en hoge ruggen geploegd land uit zaad groeit. Deze wortel heet witlofpen. Vervolgens wordt de pen gerooid om in bakken te worden geplaatst. Iedere pen krijgt zijn plek. In donkere cellen groeien er in een week of drie volledige witlofkroppen op de wortels om een krop lof op te leveren. De krop wordt van de wortel gesneden en je hebt verse lof. Het gaat uiteindelijk om die verse witlof, op de markt of in het schap bij de supermarkt. 
Lees meer over witlof
.
Bron: www.flevolof.nl

Amerongse boon
Amerongse boon en tabak groeien samen op.
De bonenstaken staan tussen de tabaksbladeren. Deze staken vormen bijelkaar een bonenheg. Deze heg dient als windbescherming voor de tabaksbladeren. Op deze manier wordt het tabaksblad uit de wind gehouden en staan de amerongse bonen te pronken.
De mensen in de regio eten een authentiek streekproduct: ‘de tabaks  of amerongse boon’  genoemd.
De bonen, ook wel pronkers genoemd, zijn familie van de nachtschade-achtigen.
Van oudsher groeien tabaksbladeren in de omgeving van Amerongen en Veenendaal.
De 20 tabaksschuren herinneren nog aan de glorietijd van de tabaksproductie.
Meer informatie  www.tabaksteeltmuseum.nl