Jopen bier uit Haarlem
Haarlem heeft een enorme bierbrouwindustrie gekend. Het schone water kwam eerst uit de Spaarne, en daarna uit de duinen. Vanaf 1990 brengt het Haarlems Biergenootschap lokaal bier op de markt met het Jopen bier als resultaat.
Westfriese ketelkost
Ketelkost is een typisch wintersgerecht. In een ketel worden allerlei ingredienten samengebracht. Kool, stoofperen, groene erwten, spek, rundvlees, varkensvlees en aardappelen of bonen komen samen in de ketel.
Westfriese krentenmik
De Westfriese krentenmik met een vulling van bruine suiker wordt nog door verschillende bakkers gebakken in Hoorn, Alkmaar en Medemblik.
www.raat.nl
De Opperdoezer Ronde
De Opperdoezer Ronde is een vastkokende aardappel. De bijzondere smaak komt van de hooggelegen lichte zavelgrond rond het West-friese plaatsje Opperdoes. Na 9 weken groeien moet de aardappel voor eind september gerooid zijn. De aardappel wordt rond een straal van 1 kilometer rond de kerk van Opperdoes verbouwd. De aardappel heeft de Beschermde Oorsprongs Benaming-status.
www.opperdoezerrondetoko.nl