Zuivel

Geitenweetjes 
Geitenmelk wordt verwerkt tot consumptiemelk, karnemelk, yoghurt en kwark. In principe is het mogelijk om alle producten die uit koemelk worden vervaardigd ook uit geitenmelk te maken. Vetmoleculen in geitenkaas zijn kleiner dan in koemelkkaas. Hierdoor is geitenkaas licht verteerbaar. Waarom is geitenkaas wit? In het gras wat geiten en koeien eten zit de stof caroteen. De geit zet de caroteen zelf in de maag om tot vitamine A. Dat doet de koe niet en daarom zit de gele kleurstof van de caroteen nog in de melk van de koe en in de geitenkaas niet. Dit kleurverschil zie je terug in de kaas.

Er geldt geen quotum voor geitenmelk. In 1980 telde ons land nog nauwelijks geitenboerderijen. Maar anno 2013 wordt in Nederland harde of zachte geitenkaas gemaakt en geitenmelk verwerkt. Nederlanders houden vooral van een zachte kaas. In het buitenland is de smaak anders: merendeels gerijpte kazen met schimmels en een pikant pittige smaak. Er bestaat tegenwoordig ook poeder voor babyvoeding, waarin gezonde geitenmelkpoeder wordt verwerkt. Geitenmelk heeft veel positieve eigenschappen. Licht verteerbaar en geschikt voor mensen met een koemelkallergie