Graan

Haver
haver-wince-

Quinoa
Quinoa is een pseudograan verwant aan spinazie, dat groeit op 4000 meter hoogte in het Andesgebergte. In Peru wordt quinoa geofferd aan de goden, reden waarom het ook wel het heilige graan wordt genoemd. De zaadjes zitten vol met gezonde voedingsstoffen en is glutenvrij. Naast eiwitten en vezels bevat quinoaijzer, calcium, en antioxidanten. Door te voelen of de plantenknoppen droog zijn, weten de boeren of de tijd rijp is om te oogsten. De planten worden afgesneden en in de zon te drogen gelegd. Vervolgens pellen de boeren de korrels uit de knopjes. Er wordt 2 x per jaar geoogst. Peru produceert wel 44 miljoen kilo quinoa. Gevolgd door Bolivia, Ecuador en Argentinië. In Brabant wordt geëxperimenteerd met het verbouwen van het gewas.
Lees meer www.naturecrops.nl/quinoa

Spelt
Spelt is een oergraan zoals Oberkulmer Rotkorn. Het wintergraan heeft koude nodig om een goede aar te maken. Het is een sterk gewas en bevat meer eiwitten, vetten, ruwe vezels, vitamines, sporenelementen en mineralen dan tarwe. Verschillende producten worden van spelt gemaakt zoals volkorenmeel, speltjenever en whisky. Maar ook hoofdkussens met speltdoppen. Proef spelt in speltkoek, pannekoeken en appeltaart.
Lees meer  www.spelt-pieterburen.nl

Teff, oergraan zonder gluten
Teff is een volkoren glutenvrij graangewas. Oorspronkelijk werd Teff in  Ethiopië verbouwd en vervolgens ook in andere Britse koloniën. Teff wordt momenteel door een 15-tal boeren in Nederland geteeld, zoals het bedrijf Ex Undis in Biddinghuizen. Daarnaast wordt het graan ook in het buitenland verbouwd.
Van de West-Europese bevolking is 2% in meer of mindere mate intolerant voor gluten in granen als tarwe, rogge, gerst en haver. Dit is goed nieuws voor mensen die aan coeliakie (glutenintolerantie) lijden. Voor de consument zijn er verschillende producten te koop: meel, zaad, teffvlokken en broodmix. Naast brood worden vele soorten banket, snacks, pannenkoeken en paneermeel gemaakt. Teff is ook geschikt als bindmiddel in sauzen. Ook in sportvoeding wordt Teff  toegepast. Door de combinatie van vitamine C en fytinezuur wordt het ijzer in Teff beter opgenomen dan in andere granen.
Lees meer over het glutenvrij graan op www.teffcentre.nl.

teff-graan-wince-