Eetbare bloemen

Veel planten in het wild hebben eetbare bloemen. Hieronder volgen er een aantal.

Borage
borageBorage, ook wel komkommerkruid genaamd, is een ruwharige eenjarige plant met blauwe bloemen. De bloemen en bladeren zijn sappig en smaken naar komkommer. Ze zijn te gebruiken in salades en sauzen. De plant heeft diverse geneeskrachtige eigenschappen.

dalia-bisschops-children-custom-Dalia Bisschop’s children
De bloemblaadjes en jonge bladeren zijn eetbaar en worden in salades verwerkt.

Dropplant
dropplant-wince-De dropplant, of wel Agastache foeniculum, is een muntachtig kruid.  De bladeren smaken naar anijs. De geur lijkt op drop. Van de dropplant wordt geen drop gemaakt, want dat wordt gemaakt van de zoethoutplant.

Goudsbloem
goudsbloem-custom-De verse of gedroogde bloemen van de goudsbloem kunnen worden gebruikt in soepen. De bloemen kunnen ook gebruikt worden als kleurstof voor o.a. kaas en boter. De jonge bladeren en de bloemen zijn eetbaar en heilzaam voor gal en lever.

Kaasjeskruid
Kaasjeskruid, ofwel wilde Malva, heeft roze bloemen en heeft diverse toepassingen. De jonge bladeren zijn bereidbaar als spinazie; de bloemen zijn heerlijk in salades; de onrijpe vruchtjes zijn rauw eetbaar. De plant staat bekend om zijn genezende werking onder andere bij gevolgen van griep en verkoudheid.

Korenbloemkorenbloem-wince-
De prachtige blauwe bloemen van de korenbloem (Centaurea cyanus) worden vooral gebruikt in salades.
De smaak is licht zoet tot pittige kruidnagelachtige smaak.

Marjolein
marjolein-wince-De bloemen van marjolein, familie van origano, hebben een heerlijke krachtige kruidachtige smaak.

 

Marokkaanse muntmarokkaanse-munt-wince-
De Marokkaanse munt is de meest gebruikte munt voor
de thee. De smaak is mild en verfrissend.

Oost-Indische kers
oostindische-kers-custom-De prachtig oranje / gele bloemen van de Oost-Indische kers zijn heerlijk in salades maarook de bladeren zijn eetbaar. De bloemen smaken naar tuinkers. De plant heeft diverse geneeskrachtige werkingen, echter bij consumptie van een grote hoeveelheid bladeren kunnen maag- en darmklachten ontstaan.

Phlox
Phlox wordt vooral toegevoegd aan desserts en zoete gerechten. Hoe zoeter de phlox phlox-wince-
ruikt, des te zoeter het smaakt.