Bijen

Bloemenhoning
Nectar van de bloemen zorgt voor bloemenhoning van goede kwaliteit. De honing is aangevuld met de enzymen uit de kopklieren van de honingbij en gerijpt in de warme bijenkast. Het resultaat is een honing met veel verschillende kleuren en smaken. Staat er bloemenhoning op het etiket, dan is de honing een mengsel van meerdere soorten bloemen. De bijen vliegen op diverse planten. Het vlieggedrag van de bij bepaalt de  eigenschappen van honing.
honingraat
Samenstelling van de honing
•    Enkelvoudige suikers
(vruchtensuiker/fructose
en druivensuiker/glucose);
•    Zuren zoals gluconzuur, mierezuur,
oxaalzuur;
•    Amonizuren, als bouwstenen voor eiwitten;
•    Enzymen zoals glucose oxidase;
•    Kleur en aromastoffen;
•    Eiwitten;
•    Vitaminen A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, en H;
•    Mineralen;
•    Calcium, chloor, koper, jodium, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor,
kalium, natrium, zink;
•    Stuifmeel circa 1%;
•    Ongeveer 8% water, hetgeen een remmende werking op gisten en
schimmels heeft.

Wie gebruikt honing? 
•    Antibiotische en ontsmettende werking;
•    Sporters: honingsuikers zijn snelle natuurlijke suikers, ze worden na 20
seconden al in de bloedbaan opgenomen;
•    Mensen met hooikoorts: 1% stuifmeel zorgt voor antistoffen, wel honing
uit de eigen omgeving gebruiken;
•    Bij verkoudheid en ontstekingen: warme melk met honing. Los slijm op
en werkt daardoor verzachtend;
•    Diabeten mogen honing gebruiken, evenals suiker.

Gebruikerstips  
•    Gebruik koud geslingerde honing, hierin zijn enzymen en vitaminen
gespaard gebleven;
•    Honing uit de eigen omgeving bevatten de juiste pollen en stijfmeel die
effectief werken bij hooikoorts en luchtwegproblemen;
•    Honing niet verwarmen in de magnetron, omdat de verhitting dan boven
de 40 graden komt. Dit betekent een verlies aan vitaminen en enzymen;
•    Honing is niet geschikt voor kinderen onder 1 jaar, omdat hun darmflora
nog niet volledig ontwikkeld is;
•   Honing kan kristalliseren. Door de honingpot in warm water te zetten van
maximaal 40 graden, wordt en blijft de honing vloeibaar;
•   Honingsuikers worden niet omgezet in vet, dus je wordt van honing niet
dik.

Bewaartips
Bewaar honing op kamertemperatuur. Voor langere bewaarperiode is het
raadzaam donker en koel te bewaren, bijvoorbeeld in de kelder.

Wist u dit? 
Doordat het leefgebied van bijen steeds kleiner wordt, nemen in Nederland zowel de aantallen wilde als honingbijen de laatste vijftig jaar gestaag af. Als ergens wordt gemaaid, dan is de bijenpopulatie meteen weg. Bijen spelen echter een belangrijke rol in de Nederlandse landbouw, vooral in de fruitteelt. Hun bijdrage aan de landbouw is naar schatting 1,1 miljard euro waard.
Het bestuivingswerk van bijen is belangrijk voor onze voedselvoorziening. Zonder honingbij geen lekkere bessen, frambozen of kersen. Bijen hebben een variatie aan bloemen en planten nodig, met vroeg en laatbloeiers. Als de bijen in de herfst genoeg voedsel vinden, komen ze de winter meestal goed door.

Meer informatie
www.jaarvandebij.nl
www.bijenhouders.nl

Bron: Harry Crombag, Imker, Berg en Terblijt
WUR/Plant Research International