Regio Twente: Land van boter en textiel
Karin Vaneker, is onderzoeker en publicist over cultuurwetenschappelijke aspecten van voedsel. Zij schrijft over Twente: land van boter en textiel. Wanneer de steden en de textielindustrie beginnen te groeien, breidt de zuivelproductie uit. Twentse boeren maken boter en de eerste coöperaties worden opgericht. Lees meer: Land_van_Textiel_en_Boter
Achterhoekse kaneelbeschuit
Het streekgerecht bestaat uit smalle reepjes luchtig deeg. Daarover wordt kaneel en suiker gestrooid en het geheel wordt bros gebakken. Van oorsprong een origineel theebeschuit om te serveren op zondag. De lekkernij wordt gemaakt door bakker Kuipers in Winterswijk.
Deventer koek
In 1593 begon Jacob Bussink in zijn bakkerij de productie van Deventer koek. De koek is een bekend icoon van Deventer, dat als bijnaam de koekstad heeft. De receptuur van Deventer koek is strikt geheim.
Tot op de dag van vandaag is Deventer koek van Jb. Bussink de enige echte streekkoek, die ook de rest van Nederland heeft bereikt.