Lezen over Streekproducten

Laat u inspireren door boeken over producten uit de regio. De informatie is geordend per provincie. 

Informatie over Flevolandse streekproducten
Titel: Proef de smaak van Flevoland; Van kavel tot keuken en lekker lokaal
Inhoud: Een heerlijk boek met streekproducten, producenten en recepten uit Flevoland
Auteur: Centrum Biologische Landbouw

Informatie over Frieslandse streekproducten
Titel: Boeren met smaak, Biologische pioniers met hart en ziel
Inhoud: Genieten van eerlijk eten
Auteurs: Jacob de Hoop en Ytsen Kooistra

Titel: Boeren op Ameland
Inhoud: Het verhaal van 43 boeren op Ameland
Auteur: Jeanet de Jong

Titel: Friese Pot
Inhoud: In deze uitgave staat een selectie van traditionele Friese gerechten.
Auteur:onbekend

Titel: Nooit meer wachten op Elfstedenijs
Inhoud: recepten van Friese topkoks
Auteurs: Frans van der Beek en Riemke Reijnders.

Titel: Lekker ite 4 seizoenen lang.
Inhoud: Er is niets mooier dan de wisselingen rond de seizoenen. Dit geldt zeker, wanneer het om eten gaat. Elk seizoen heeft weer zijn eigen groenten, vlees, vis, wild en zuivelproducten.
Auteur: Reitse Spanninga

Informatie over Gelderse streekproducten
Titel: Smaakmakers, de Gelderse Vallei in recepten en verhalen
Inhoud: Uiteenlopende streekproducten uit de Gelderse vallei vormden het uitgangspunt voor de recepten in Smaakmakers.
Auteurs: Hanke Schoor en Clara van Ravenhorst

Titel: Van boer tot bord
Inhoud: Wageningen en omstreken in verhalen en recepten. Een kookverhalenboek, waarin producenten en ondernemers aan het woord komen.
Auteur: Heidi Kuin

Informatie over Groningse streekproducten
Titel: Gronings eten
Inhoud: Boerenjongens, nieuwjaarsrolletjes, poffert, krentenbrij, zoepenbrij en fladderak: bekende producten en gerechten uit Groningen. Dit boek gaat over hoe men in de provincie Groningen door de eeuwen heen heeft gegeten en wat je daar nu nog steeds van terugvindt.
Auteur: Hans Donderwinkel

Titel: Zelfgeoogst!
Inhoud: Boek over zaaien, telen, oogsten, proeven en eten.  Elke dag lekker iets uit eigen kistjes eten. Met de moestuinkistjes methode kan iedereen moestuinieren.
Auteur: Marian Flint

Titel: Zelfgeboerd!
Inhoud: hoe kun je bijen en kippen houden (in de stad) en hoe leg je een dak- of geveltuin aan. “Zelfgeboerd” staat vol met groenten die je zelf kunt verbouwen, met nieuwe lekkere recepten erbij. Of het nou op je balkon of rond de boomspiegel in je straat is: zelf boeren is echt niet moeilijk.
Auteur: Marian Flint

Informatie over Limburgse streekproducten
Titel: Hoogstamroutes Zuid Limburg
Inhoud: Wandel- en fietsroutes
Auteur: IKL

Titel: Vijlenerberg kroegjesroutes
Inhoud: 16 wandelingen met de beste cafés, restaurants en herbergen
Auteur: Yvonne Cox

Titel: Koken en de Mijn
Inhoud: Oude recepten en het dagelijkse leven in de bloei periode van de Zuid Limburgse mijnindustrie
Auteur: Elly Smit

Titel: Vlaai en ander Limburgs gebak
Inhoud: Heerlijke Limburgse vlaai zelf bakken
Auteur: Wil en Netty Engels-Geurts

Titel: Koken met Limburgs bier
Inhoud: Oude en nieuwe recepten met heerlijke Limburgse bieren
Auteur: Wil en Netty Engels-Geurts

Titel: Streekproducten uit Limburg
Inhoud: 31 lekkere en Limburgse streekproducten
Auteur: Bert Salden

Titel: De smaak van roos
Inhoud: De geschiedenis van het gebruik van de roos in de keuken
Auteur: Diet Vergeldt-Christians

Titel: Stroopkoken in Limburg, van ambacht tot fabriek
Auteur: Stichting Werkgroep Industrieel Erfgoed Limburg /Serge Langeweg

Titel: Zuivel
Inhoud: Geschiedenis en inventarisatie van de zuivelfabrieken in Limburg
Auteur: Serge Langeweg
Bestellen: Via website van Werkgroep Industrieel Erfgoed Limburg

Informatie over Noord Hollandse streekproducten 
Titel: Het Geheim van de Zoete Sommelbes
Inhoud: Een kinderboek dat speelt op Texel, voor kinderen van 10 – 12 jaar met recepten en uitleg over de smaken van Texel
Auteurs: diverse auteurs, Annette van Ruitenburg maakte de recepten

Titel: Lekker Lokaal, koken met het beste van de buurtboer. Amsterdam en omgeving
Inhoud: Haal op de fiets je verse ingrediënten bij de Amsterdamse buurtboer en maak er de heerlijkste gerechten mee – dat is ‘Lekker Lokaal’. Meer dan 40 recepten, 38 boerenadressen en 6 fietsroutes met één doel: precies weten waar je eten vandaan komt en er dan lekker van genieten.
Auteur: Jobien Groen

Titel: Proef Noord-Holland; op ontdekkingstocht naar het culinair erfgoed
Inhoud: Dit is een kookboek, een geschiedenis en een reisgids in één! Een boek waarin de geschiedenis van het eten in Noord-Holland tot leven komt.  Over de herkomst van de Opperdoezer ronde tot de schapenfokkerij op Texel, en van de Amsterdamse osseworst tot de specerijen die door de VOC uit de Oost werden gehaald. De auteur liet zich inspireren door 400 jaar oude historische recepten, smaken en streekproducten uit het verleden om te vormen naar deze tijd.
Auteur: Emma Los

Informatie over Overijsselse streekproducten

Titel: Smaakboek Achterhoeks Fruit
Inhoud: Fruitdeskundigen, kwekers en verwerkers delen hun uitgebreide kennis over de fruitteelt.
Auters: Michiel Bussink en Maurits Steverink

Informatie over Utrechtse streekproducten
Titel: Natuurlijk! Eten!
Inhoud: Eenvoudige lekkere recepten met groenten en fruit, uit de streek waar je woont.
Auteur: Irene van Gent

Overige informatie
Titel: Kochen wie in Holland
Inhoud: Met ‘Kochen wie in Holland’ zijn de meest kenmerkende Nederlandse gerechten nu ook beschikbaar voor onze oosterburen, die dol zijn op Hollandse pot, Goudse kaas en op Frau Antje. Van Brabantse worstenbroodjes tot hutspot en van oud-Hollands draadjesvlees tot overheerlijke stoofpeertjes, alle traditionele gerechten komen aan de orde.
Auteur: –